Damanhur - o incredibila utopie subpamanteana

29 oct. 2011

Am citit recent ceva foarte interesant, si datorita ideilor pe care le promoveaza, am decis sa postez si aici. Nu cunosc sursa, si nici calitatea informatiilor, dar mi s-a parut ceva ce merita citit.

Existenta uriasului templu subteran Damanhur, supranumit Orasul Luminilor, a constituit multa vreme un secret pastrat cu strasnicie. Vastul complex de galerii si domuri subpamantene este cel mai mare din lume si, pana de curand, nici unui intrus nu i-a fost permis accesul aici.

La 30 de kilometri de orasul italian Torino se afla orasul subteran Damanhur, "sediul" comunitatii damanhuriene. Locuitorii sai sustin ca puternica lor baza sociala, spirituala si economica reprezinta un exemplu demn de urmat de catre intreaga omenire. Ei au propria constitutie, propria moneda (credito) si propria limba, folosita in ritualuri. Idealul declarat al damanhurienilor il constituie promovarea libertatii de exprimare si circulatie a ideilor, incurajarea creativitatii si "imbunatatirea sinelui", vazute ca pasi pe calea evolutiei superioare a speciei umane.

Istoria Damanhurului mentioneaza: "Primul tarnacop a lovit stanca intr-o noapte calda de august. Era anul 1978: o stea stralucitoare a strabatut, incet, cerul, lasand in urma ei un praf auriu, care s-a asternut pe pamant. Era un semn bun, era momentul prielnic pentru a incepe sapaturile in munte, catre inima Pamantului, pentru a construi un templu cum nu s-a mai construit de mii de ani. Trebuia sa fie facut cu mainile si vointa oamenilor, si nimeni nu trebuia sa stie de asta." Existenta templului subteran a fost facuta publica abia in urma cu cativa ani, de catre un fost membru al comunitatii. De atunci, Damanhur si-a deschis portile si pentru vizitatori. Se poate patrunde in Damanhur printr-o intrare secreta, in spatele careia se afla un labirint de coridoare ce conduc spre o sala imensa, decorata cu simboluri oculte. Deasupra se afla cel mai mare dom de vitraliu din lume, cu un diametru de 10 metri si avand forma unei uriase roti de foc.

Pretutindeni, simbolurile evoca dualitatea existentei - barbat-femeie, bine-rau, Soare-Luna -, podelele sunt decorate cu mozaicuri iar peretii cu figuri in marime naturala, reprezentate dansand si luptandu-se. Toate acestea au fost lucrate exclusiv cu mana, asa cum au cerut intemeietorii. Fiecare incapere simbolizeaza un aspect al existentei: sala metalelor, unde viciul si virtutea duc o lupta fara sfarsit, sala pamantului, cu usile sale solara si selenara, sala oglinzilor si sala apei, unde peretii sunt decorati cu texte initiatice, scrise in limba secreta a comunitatii. Serpii aurii care traverseaza peretii simbolizeaza "liniile" ce strabat Pamantul ca un urias sistem nervos - idee preluata din teoria meridianelor corpului uman, folosita in acupunctura.

"Aceasta comunitate crede in frumusetea interactionarii creative - ne ocrotim si ne modelam reciproc, asemenea pietrelor dintr-un rau" - spun damanhurienii. Exprimarea convingerilor prin arta cantareste la fel de mult ca si credinta insasi. Aici, femeile si barbatii sunt parteneri egali si isi unesc fortele completandu-se reciproc. Damanhurienii au un mod specific in care "se lupta cu fortele malefice": calatoriile astrale. Nu numai ca exista cursuri de felul acesta la Universitatea Damanhur, dar exista si o incapere speciala rezervata calatoriilor in timp si spatiu.

"Am fost in Egiptul antic si am vorbit cu faraonul - i-am spus sa construiasca o piramida la Dendera. Asa ca, atunci cand vei citi ca a fost descoperita o piramida, vei sti cum a ajuns acolo", povesteste cu nonsalanta o femeie. Persoana care detine cele mai multe dintre secretele comunitatii daman-hu-riene este Oberto Airaudi, fondatorul Damanhurului, pentru care calatoriile astrale au devenit deja rutina.

"Raul este in noi si el trebuie indepartat; din fericire, sta in puterea noastra s-o facem. Daca ne vom folosi in mod rational libertatea, inclusiv pe aceea de a alege, vom evolua spiritual si, o data cu noi, o data cu fiecare individ in parte, si umanitatea va evolua spiritual" - spune el. Cum simtul responsabilitatii priveste si mediul inconjurator, la Damanhur se construieste o biosfera imensa, un ecosistem cu propriul microclimat, care sa protejeze copacii - "antenele templului subteran".

Damanhurienii lucreaza manual matasuri si tesaturi cautate de marii creatori de moda si picteaza tablouri care se bucura de o foarte buna cota pe piata de specialitate. Exista, de asemenea, o puternica linie de export pentru mancarurile si bauturile lor traditionale. Povestile oamenilor care au renuntat la stilul propriu de viata si au venit la Damanhur pentru a duce aici o existenta spirituala, in comuniune cu natura si cu legile ei, sunt captivante. Sunt oameni care au vandut tot si au venit la Damanhur de departe, in speranta unui nou inceput.

Unii au ramas, altii s-au intors dupa o vreme la viata "normala" - cu totii, insa, au avut parte de o aventura unica, au avut ceva de invatat din incercarea de a construi o lume in care conceptele-cheie sunt libertatea de expresie, respectul pentru natura, creativitatea si spiritualitatea. 

Articol de Malina Stanciu

Shanghai

21 oct. 2011

       Shanghai este cel mai mare oraş din China şi un centru important comercial în Asia. Oraşul are o populaţie de 13,5 milioane de locuiroti (2.133 loc/km²). Alaturi de Shenyhen şi Guangzhou, este motorul economic al Chinei, "poarta către lume".
        Shanghai nu s-a numit întotdeauna astfel. Până la dianstia Sui, era numit satul Huating. Sub dinastia Tang, a devenit prefectură Huating, înainte de a i se da numele actual sub dianstia Song.
        Dată fiind locaţia sa strategică la vărsarea fluviului Yangzi Jiang, în centrul Chinei, şi vecinătatea cu oraşe cu o bogată tradiţie meşteşugărească (Suzhou, Hangzhou), Shanghai a devenit rapid un important oraş comercial.
        Shanghai este cel mai mare şantier urban de construcţii din lume. O machetă gigant a oraşului este vizibilă într-o clădire specială din Piaţa Poporului. La ora actuală. oraşul se mândreşte deja cu peste 640 zgârie-nori, în timp ce alţi 300 sunt în construcţie, majoritatea în noul cartier Pudong. Din 2007, Shanghai are al doilea zgârie-nori ca înălţime din lume, dupa Taipei 101, şi anume Shanghai World Financial Center cu 492 m.
        Cartierul ultramodern Pudong găzduieşte industrii de vârf (microelectronică şi biotehnologie) alături de numeroase instituţii financiare (de unde şi sumedenia de zgârie-nori). Aici, arhitectura modernă are un stil unic, mai ales la etajele superioare, unde există mai multe restaurante asemănătoare cu nişte farfurii zburătoare.
        Totuşi, trebuie precizat că rata de ocupare a birourilor din oraş este destul de scăzută. Shanghaiul este centrul financiar şi economic al Chinei, deşi a început reforme economice abia în 1992, aproximativ 10 ani după alte oraşe sau provincii chinezeşti.
        Aşadar, Shanghai este un oraş admirabil, cunoscut pentru numeroasele atracţii existenţiale.

                                                                       Articol scris de Ionela Popa

Lacul Lebedelor din nou la Alba Iulia

12 oct. 2011

         Joi, 27 octombrie 2011, ora 19:00, Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia va găzdui spectacolul de balet "Lacul lebedelor", de P.I. Ceaikovski. Este vorba de un spectacol în 4 acte al Teatrului Rus de Operă şi Balet din Odesa (Ucraina).

Îşi dau concursul:
Vladimir Troshchenko
Coregrafia - M. Petipa

Distribuţie:
Odette / Odilla - Olena Dobrzanskaya
Prinţul Siegfried - Artem Dotcishin
Rotbart - Eugene Parashenko
Pas de trois - Alexandra Vorobiova, Olga Vorobiova, Dimitrii Kolokotev
Lebedele mici - Natalia Miroshnik, Alexandra Sidorina, Anna Tiutiunek, Inna Ciornaia
Regina - Viktoria Kostiucenko
Bufonul - Vladimir Borisov

         Biletele se găsesc la Casa de Cultură a Sindicatelor Alba Iulia. Preţul unui bilet este 60 lei !!

                                                                 Articol scris de Alexandra Stanciu

"Bună dimineaţa!"

          Ce facem totuşi? Vreţi să ne trezim odată? Sau mai bine stăm să treacă timpul pe lângă noi, făcându-ne cu mâna şi strigând "Adio!". Credeţi-mă pe cuvânt - Nu se mai întoarce!!!
         
          Probabil aţi mai citit această "Scrisoare către liceeni", http://tudorchirila.blogspot.com/2009/03/scrisoare-catre-liceeni.html, a lui Tudor Chirilă. Citiţi-o încă odata şi daţi-le şi prietenilor voştrii să o citească! Ar trebui să ieşim un pic din ceaţa asta, să ne dăm odata seama ce se întâmplă în jurul nostru şi că de noi şi numai de noi depinde modul în care ne petrecem viaţa. Şi da, într-adevăr, trecutul poate nu a fost vina noastră, dar viitorul cu siguranţă va fi!
        
          Haideţi să citim, să vrem să ştim, să căutăm să cunoaştem fapte şi idei care chiar au ordonat lumea şi i-au dat un rost. Haideţi să învăţăm unde au greşit ceilalţi ca să nu greşim şi noi, la rândul nostru.
         
         Cum altfel decât prin cultură?
        
         Uitaţi-vă în jur!
        
         Bună dimineaţa!

                                                                           Articol scris de Janna Cioancă

Festivalul Internaţional de Teatru "Poveşti" - Ediţia a VI-a

5 oct. 2011

        În perioada 5 - 9 octombrie 2011, cu locaţii la Casa de Cultură a Sindicatelor, Teatrul "Prichindel", Casa de Cultură a Studenţilor şi Alba Mall, la Alba Iulia se desfăşoară un eveniment aşteptat de pasionaţii spectacolelor de teatru. A VI-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru "Poveşti" cuprinde mai multe reprezentaţii pentru copii şi adulţi, prezentate de teatre din Bucureşti, Cluj, Tg. Mureş, Sibiu, Galaţi, dar şi de peste hotare, presărate cu animaţii, expoziţii de caricatură şi păpuşi, ateliere de creaţie teatrală, lansări de carte şi concerte.

        Vă prezint programul evenimentelor:

Deschiderea FESTIVALULUI PENTRU TINERI ȘI ADULȚI, Miercuri, 5 octombrie 2011

Ora 18:00 - Expoziție de caricatură - caricaturist Costel Pătrișcan, Casa de Cultură a Sindicatelor

Ora 18:00 - ”Vacanță în Guadalupe”, regia Diana Lupescu - Teatrul NOTTARA din București / Casa de Cultură a Sindicatelor - spectacol pentru tineri și adulți (120 min)

Ora 21:00 - ”Respirații”, regia Gavril Cadariu - Teatrul ”Ariel” Tg. Mureș / Sala Teatrului de Păpuși ”Prichindel” - Spectacol non-verbal pentru tineri și adulți (55 min)

Ora 21:30 - Cafe concert - Pavilion - Concert de muzică pentru tineri și adulți / intrare liberă (60 min)

Joi, 6 octombrie 2011

Ora 10:00 - ”Robinson” - regia Alexander Stoiliv, Aneta Taneva - Cie Une Poignee d'images Franța / Sala Teatrului de Păpuși, „Prichindel” - Spectacol pentru copii (45 min)

Ora 11:00 - „Guliver în Țara piticilor”, regia Cristian Pepino - Teatrul de animație ȚĂNDĂRICĂ București / Casa de Cultura a Sindicatelor - Spectacol pentru copii (60 min)

Ora 11:00 - Cafeaua cu tâlc - conferință de presă - lansare de carte „Damnații, Cioran - Tragedii prevăzute” - autor Cornel Teulea - Editura „Eikon” - Valentin Ajder - Club Festival

Ora 12:00 - „Robinson”, regia Alexander Stoiliv, Aneta Taneva - Cie Une Poignee d'images Franța / Sala Teatrului de Păpuși „Prichindel” - Spectacol pentru copii (45 min)

Ora 17:00 - Vernisaj expoziție păpuși - Asociația GAG Craiova / Casa de Cultură a Studenților

Ora 18:00 - „Artisto! par Elastic”, regia Louis Spagna - Compania, „Rirolarmes” Belgia / Sala Teatrului de Păpuși „Prichindel” - Spectacol non-verbal pentru copii, tineri și adulți (80 min)

Ora 19:30 - „Artă”, regia Cristi Juncu - Teatrul BULANDRA București / Casa de Cultură a Studenților - Spectacol pentru tineri și adulți (120 min)

Ora 21:30 - „Absquatulate” - music show by 7th Flower - Sala Teatrului de Păpuși „Prichindel” - Spectacol pentru tineri și adulți (60 min)

Vineri, 7 octombrie 2011

Ora 10:45 - Cufărul magic - Soso & Nuți - Platou Casa de Cultură a Studenților (aer liber)

Ora 11:00 - „Cafeaua cu tâlc” - conferință de presă - lansare de carte - „Structuri și formule de compoziție ale textului dramatic” - autor Alina Nelega - Editura „Eikon” - Valentin Ajder - Club Festival

Ora 18:00 - „XXL (Fat Pig)”, regia Cristi Juncu - Teatrul ACT București / Sala Teatrului de Păpuși „Prichindel” - Spectacol pentru tineri și adulți (120 min)

Ora 19:30 - „Scattered”, regia Kevin Finnan - Compania MOTIONHOUSE Marea Britanie / Casa de Cultura a Sindicatelor - Spectacol pentru tineri și adulți (65 min)

Ora 20:30 - „EEU și EEA” - Soso & Nuți Arad / Teatrul de Păpuși ”Prichindel” (aer liber) - Spectacol cu marionete pentru toate vârstele (20 min)

Ora 21:00 - „Absolut!”, regia Alexandru Dabija - Teatrul ACT București / Sala Teatrului de Pîpuși ”Prichindel” - Spectacol pentru tineri și adulți (90 min)

Ora 21:30 - Stand up comedy - Dragoș Pop - Pavilion - Spectacol pentru tineri și adulți (60 min)

Sâmbătă, 8 octombrie 2011

Ora 11:00 - „Cine va păzi clopoțeii?”, regia Teodora Popa - Sala Teatrului de Păpuși „Prichindel” - Spectacol pentru copii (45 min)

Ora 11:00 - Cafeaua cu tâlc - Conferință de presă / Club Festival

Ora 11:30 - Culoare și muzică - Expoziție de pictură / Recital chitară flamenco - Andraș Varga (Budapesta) - Club Festival (60 min)

Ora 17:00 - Cufărul magic - Soso și Nuți - Alba Mall

Ora 17:00 - Conferință - „Rolul teatrului în educația copiilor” - Moderator: teatrolog Adriana Teodorescu / Club Festival

Ora 18:00 - „The H(eden) Garden”, regia Medeea Iancu - Compania C'Arte Cluj Napoca / Sala Teatrului de Păpuși „Prichindel” - Spectacol pentru tineri și adulți (45 min)

Ora 19:00 - „Aniversarea”, regia Vlad Massaci - Teatrul Național Tg. Mureș / Casa de Cultură a Studenților - Spectacol pentru tineri și adulți (50 min)

Ora 20:30 - „Medeea”, regia Diana Dobreva - Compania „Balkanstage & Arkadia”, coproducție Franța-Bulgaria / Casa de Cultură a Sindicatelor, Spectacol pentru tineri și adulți (70 min)

Ora 21:30 - „Tu ești vocea!!!” - Karaoke / Pavilion

Duminică, 9 octombrie 2011

Ora 11:00 - „Fabuloasa călătorie a domnului Nostoc”, regia Radu Dinulescu - Teatrul de Marionete Arad / Sala Teatrului de Păpuși „Prichindel” - Spectacol pentru copii (50 min)

Ora 11:00 - Cafeaua cu tâlc - conferință de presă - prezentare atelier scenografie - Club Festival

Ora 12:00 - „Vrăjitorul din Oz”, regia Dan Mirea - Teatrul de Stat Oradea / Casa de Cultură a Studenților - Spectacol pentru copii (60 min)

Ora 13:00 - prezentare atelier sculptură - Aleea

Ora 16:00 - prezentare ateliere scriere dramatică, regie, actorie - Casa de Cultură a Studenților - Sala Oglinzilor

Ora 17:30 - „Tangou final”, regia Moshe Yassur - Teatrul Evreiesc de Stat București / Teatrul de Păpuși „Prichindel” - Spectacol pentru tineri și adulți (120 min)

Ora 20:00 - ”Natură moartă cu nepot obez”, regia Eugen Făt - Teatrul ODEON București / Casa de Cultură a Sindicatelor - Spectacol pentru tineri și adulți (80 min)

Ora 21:30 - „Vama” - Concert pentru tineri și adulți (60 min) / Pavilion

Sursa: http://alba24.ro/festivalul-international-de-teatru-povesti-la-alba-iulia-cinci-zile-de-reprezentatii-de-exceptie-expozitii-si-lansari-de-carte-40371.html

                                                        Articol scris de Alexandra Stanciu

Gwangju - 518

3 oct. 2011

        Pancarte, mulţimi de oameni şi slogane. Ar suna a campanie electorală dacă nu am preciza criteriul fundamental de diferenţiere: idealul. Omenirea a cunoscut şi alte forme de manifestări publice, acelea care au avut ca punct de plecare un ideal, o viziune: revoluţiile, revoltele, protestele.
        Unele revoluţii mai cunoscute, cacele din 1848 sau 1989, sunt, alături de alte mişcări mai puţin mediatizate, exemple clare ale voinţei oamenilor. În rândul acestora din urmă se înscriu şi protestele ce au avut loc în anul 1980 într-un oraş din Coreea de Sud, Gwangju.
        Eclipsat de moartea lui John Lennon, Jocurile Olimpice de Vară din acel an sau de primul festival oficial de muzică rock din Uniunea Sovietică, acest val de proteste nu este bine împărţit în memoria societăţilor vestice însă merită amintit şi abordat ca un subiect de cultură "nu chiar atât de generală".
        Protestele din Gwangju, cunoscute şi ca "518", după data când au început, au durat 9 zile şi au pornit ca o revoltă faţă de dictatura militară a preşedintelui Chun Du Hwan. La acel moment au fost caracterizate de către oficialităţi ca fiind instigate de spioni străini şi comunişti, situaţie asemănătoare cu cea a "teroriştilor" noştri din '89. Presa locală a avut partea sa de vină deoarece a controbuit la izolarea protestelor, de existenţa cărora nu se ştia în restul ţării, prezentând informaţii eronate, menţionându-le doar ca incidente provocate de studenţi. Deşi au fost înfrânte, acestea au reprezentat un pas important al sud-coreenilor spre democraţie.
        Nu există o statistică universal acceptată cu privire la numărul victimelor dar există diferenţe mari între rapoartele presei străine, unde s-a susţinut că numărul victimelor se situează între 1000 şi 2000, şi raportul oficial, în care se vorbeşte de 144 de civili decedaţi.
        De asemenea, reevaluarea oficială a evenimentelor a început abia cu reintroducerea alegerilor directe pentru funcţia de preşedinte în 1987. În 1988, masacrul de la Gwangju a fost numit Mişcarea de Democratizare din Gwangju, iar în 1995, din cauza presiunii publice, s-a emis o lege prin care se permitea judecarea celor responsabili pentru moartea sutelor, sau miilor de persoane.
        Revoltele din Gwangju reprezintă un subiect destul de interesant pentru coreeni, stând la baza multor filme sau seriale (May 18, Peppermint Candy) în care s-au evocat tragic, eroic, emoţionant, în stilul caracteristic producţiilor cu tentă istorică, protestele şi poveştile oamenilor care au participat.
        Cineva mi-a spus că societatea nu mai creează eroi. Eu cred că nu am avut niciodată eroi. Nici cei care au protestat pentru democraţie în Coreea de Sud nu erau eroi, nici alţi revoluţionari nu au fost eroi. Toţi aceştia au fost doar oameni. Cei ce au luptat pentru libertate şi drepturi au fost oameni în adevăratul sens al cuvântului. Au luptat pentru idealurile lor, au fost reali şi nu personaje de benzi desenate. Nu au căutat faimă ci au vrut să schimbe mentalităţi. Unii au schimbat chiar şi istoria.

                                                            Articol scris de Daniela Toma

1-2 Octombrie 2011: Noaptea Bibliotecilor

29 sept. 2011

        Noapte Bibliotecilor, un proiect realizat cu scopul de a atrage oamenii spre lectură, se va ţine din fericire şi în Alba Iulia. Biblioteca Lucian Blaga va fi deschisă în noaptea de 1 spre 2 octombrie şi ne va prezenta un program variat, cu lansări de carte, muzică, film, lectură şi multe altele. În plus, vor fi prezenţi şi cei de la Lecturi Urbane (Alba Iulia citeşte!), pe care probabil i-aţi întalnit în vara asta prin parc.
        Eu zic că ar trebui să mergem pentru că nu se întamplă toată ziua aşa ceva în oraşul nostru. Chiar cred că multora nu le place lectura doar  pentru că nu au descoperit încă ce anume ar trebui să citească, ce li se potriveşte, ce ar putea să îi schimbe cât de cât în gândire, să îi impresioneze. Până la urma, nu o sa putem sa trăim la nesfârşit devorând ziarele şi răsfoind “paginile” de net.  Nu putem ştii niciodată totul, dar cu siguranţă putem ştii mai mult decât ştim!
        Aveti mai jos programul exact al activităţilor Bibliotecii Lucian Blaga din noaptea de 1-2 octombrie 2011.
        Ne vedem acolo!

                Sursa: http://www.noapteabibliotecilor.ro
                                                            Articol scris de Janna Cioanca

HIPIOŢII, o generaţie care a schimbat lumea!

26 sept. 2011

       O scurtă introducere ar fi că subcultura hippie a luat naştere în SUA la începutul aniilor 1960. Mişcarea hippie a fost atât o mişcare politică cât şi culturală, mai bine zis o mişcare de protest a tinerilor împotriva societăţii materialiste occidentale. Aceşti tineri moşteniseră atitudinea nonconformistă a generaţiei "beat", construind cu timpul comunităţi proprii, ascultau rock psihadelic şi erau adepţi ai revoluţiei sexuale, folosind de asemenea si droguri precum haşiş si LSD.
       Însă, dacă vrem să vorbim cu adevărat despre o generaţie hippie trebuie să ne întoarcem in anii 40, unde găsim o lume ce a văzut două războaie în 30 de ani şi o stare de depresie ce a dominat întreg mapamondul. În acel moment a început o revoltă împotriva valorilor sociale.
       La baza acestei mişcări a stat poetul american Allen Ginsberg, folosind cuvântul drept armă pentru a exprima frustrarea, protestele sale condamnau întreaga societate. Ulterior poezia s-a transformat în muzică de aici venind şi definiţia "The Beats", o referire la "The Beat Generation".
       În anii 50, mişcarea a crescut simţitor începând să se deschidă cafenele unde oamenii puteau să se întâlnească pentru a-şi exprima părerile. Chiar şi azi există locuri special amenajate pentru astfel de adunări, acestea refuzând normalitatea definită de societate.
       Ulterior, această mişcare s-a transformat în ce cunoaştem azi drept mişcarea hippie. Ei au dus acest fenomen în afara cafenelelor şi direct în campusurile universitare. Oameni ce luptau împotriva rasismului, sărăciei şi lipsa drepturilor femeilor. Mulţi au fost arestaţi la acea vreme însă mişcarea a capătat teren în fiecare stat american.
       Doi factori au dus însă la o adevărată explozie socială: muzica şi războiul din Vietnam. Din ce în ce mai mulţi tineri erau trimişi în Vietnam. Studenţi au murit în timpul unei confruntări cu Garda Naţională în statul Kent şi Jackson. Era un război considerat drept nefondat.
       Pacea a devenit un ţel comun, iar muzica folk a aniilor 60 a devenit arma războiului. Cuvintele generaţiei beat au fost duse la un alt nivel, multe zone interzicând astfel de festivaluri tocmai din pricina urmărilor.
       Muzica a prins rădăcini din folk, iar muzicienii ieşeau uşor din depresie, nume precum Peter Seeger sau Woody Guthrie şi solişti precum Bob Dylan, Arlo Guthrie sau Joan Baez. Festivaluri precum Newport Folk Festival atrăgeau din ce în ce mai mulţi oameni şi gânditori pentru a împărtăşi un ţel comun.
       Publicul era catalogat drept o adunătură de hipioţi drogaţi şi jegoşi. E adevărat că dintr-un motiv anume drogurile făceau parte din muzica unei întregi generaţii (chiar şi dacă ne întoarcem la anii 20-30 la artiştii de blues-jazz). Drogurile erau parte din protest, unii întrând în această mişcare doar pentru droguri.
       Protestele au generat şi mai multe evenimente iar punctul culminant a fost cel mai probabil festivalul Woodstock unde 500.000 de hipioţi s-au adunat pentru a scrie istorie, iar timp de trei zile aceşti oameni au trăit în pace şi armonie.
       Nu se ştie exact ce a dus la finele acestei mişcări. Poate a fost sfârşitul războiului din Vietnam, poate a fost lupta pentru drepturile civile, se ştie însă că în timpul guvernului Regan au fost pierdute multe din aceste drepturi individuale.
       Consider că mişcarea hippie a schimbat întradevar lumea, schimbările fiind vizibile chiar şi astăzi: libertatea sexuală, protejarea mediului, cauze umanitare procum şi toleranţa pentru diversitatea culturală sau religioasă.

                                                                           Articol scris de Alexandra Stanciu

"The diary of a young girl"

21 sept. 2011

         Auzeam în liceu, spre finalul clasei a 9-a, despre o sumedenie de persoane ce abordau jurnalul Annei Frank ('The diary of a young girl'), atât pentru şcoală (în limba engleză) cât şi în română (cu o mai mare accesibilitate). Aşadar, am căutat titlul respectiv pe internet, părând o carte ideală pentru lecturare la această vârstă.
        Având ca temă al doilea război mondial, mi-a atras atenţia, căci mă pasionează într-o oarecare măsură acest subiect din istoria secolului XX. Comandată de pe internet, cu un preţ mic, mi-a fost livrată într-un timp scurt. Am avut deosebita plăcere să surprind un cadru tragic văzut prin ochii unei fete de 13 ani, martoră a unui eveniment groaznic din trecut. Şi-a pierdut cetăţenia germană în exilul olandez, şi care a căzut victima genocidului nazist. Familia Frank, care erau evrei reformaţi, a locuit într-un cartier în care locuiau atât evrei cât şi oameni de alte credinţe, Anne având prietene romano-catolice, protestante şi evreice.
          Este o istorisire emoţionantă notată pe un jurnal primit cadou în locuinţa secretă din Amsterdam, dar acţiunea din cadrul încăperilor ia sfârşit odată cu moartea fetei. Cu toate că se consideră ca cei ascunşi au fost trădaţi de către cineva, trădătorul nu a putut fi identificat niciodată. Otto Frank, tatăl ei, a fost singurul care a supravieţuit dintre cei care se ascunseseră în Prinsengracht 263. După eliberare, pe 27 ianuarie 1945 (de către trupele sovietice) a lagărului de la Birkenau, a locuit până în 1953 la Amsterdam. El a fost şi persoana care a ţinut ca povestea de viaţă văzută prin ochii Annei să fie publicată, urmând ca un public larg să urmărească cei 3 ani de groază.
Recomand tuturor să abordeze în viitor acest jurnal al emoţiilor, descoperirii personale, evenimentelor în mediul izolat, greutăţi şi sentimente exprimabile.

                                                                       Articol scris de Ionela Popa

Festivalul "DILEMA VECHE"

16 sept. 2011

În data de 30 septembrie - 2 octombrie, albaiulienii sunt invitaţi să sărbătorească Plăcerile vieţii, printr-un festival cultural care aduce în faţa publicului oameni de cultură ai momentului, din cele mai variate domenii: scriitori, actori, cantareţi sau artişti plastici.

Astfel, publicul va avea ocazia de a participa la concerte live, expoziţii de caricatură, proiecţii de film, piese de teatru, expoziţii de fotografie, lansări de carte sau dezbateri. În acelaşi timp nu vor lipsi atelierele de gătit sau ocaziile de a face "mişcare" sau "shopping" de produse handmade/eco de la standurile ce vor fi aşezate pe aleile Cetăţii.

Din program:

Vineri, 30 septembrie: concerte Sarmalele Reci şi Cargo, seara "Dilematograf" în aer liber - proiecţii TIFF 2011
Sâmbătă, 1 octombrie: Via sport - sporturi în aer liber, Cafenea Dilema Veche, Club Dilema - plăcerea lecturii, lansarea Ghidului turistic al judeţului Alba, atelier de gătit cu Mircea Dinescu, concert de muzică medievală - trupa Ad-hoc, conferinţă Cristi Puiu, concert Alexandru Tomescu cu vioara Stradivarius, lansare DVD Alexandru Tomescu, dans contemporan în aer liber, concerte The Mono Jacks şi Celelalte Cuvinte, vernisaj foto în aer liber, "Dilematograf" proiecţie film Cristi Puiu
Duminică, 2 octombrie: Via sport - sporturi în aer liber, Cafenea Dilema Veche, atelier de gătit, concert de muzică medievală - trupa Ad-hoc, conferinţă Andrei Pleşu,teatru - piesa "Felii" cu Ofelia Popi (premiul UNITER 2011), concerte Adi Bărar Blues Band, Toulouse Lautrec, Speack Floyd, Alexandru Andrieş.

Dan Puric - INVIDIA

5 iun. 2011

Invidia

Intr-o zi, vecinul nostru de bloc si-a luat un aparat de aer conditionat. Era un zaduf ingrozitor, dar noi n-aveam aparat de aer conditionat si nici bani ca sa ne cumparam unul. Sufeream de caldura si de invidie. Aveam insa o biblioteca. Ne-am uitat in ea si am scos cugetarile lui Seneca. Am citit de acolo o pagina-doua despre bine si sensul vietii si, desi cald tot ne era, nu l-am mai invidiat pe vecin.

Ceva mai tarziu, vecinul si-a deschis un butic si a inceput sa umble imbracat la costum la patru ace. Noi - tot cu blugi.Nu-i nimic - ne-am zis linistiti, citind un capitol din Etica lui Spinoza. Apoi vecinul a aparut deodata intr-un Megane argintiu. Noi n-aveam nici bicicleta, dar l-am dispretuit citind din Phaidon al lui Platon. Mai tarziu, vecinul a schimbat Meganul pe Mertan. Nu ne-a pasat, caci si noi il schimbaseram deja pe Platon cu Aristotel. Si-a luat si un 4x4, cel mai mare de pe strada. Noi l-am luat pe Marcus Aurelius, care ne-a facut sa zambim impacati.

A mai trecut o vreme si vecinul si-a luat nevasta noua: blonda, frumoasa, tanara. Noi - tot cu cea veche, dar am luat Evanghelia dupa Ioan. Vecinul si-a imbracat soata cu o garderoba intreaga si cu blanuri, basca bijuteriile. Noi ne-am imbracat spiritul citind din Eclesiast. In fine, vecinul s-a mutat intr-o vila la sosea cu gard mare, bodigarzi si piscina. Am rezistat si de data aceasta eroic, citind Richard III. A urmat o a doua vila - la munte. Dupa ce am vazut-o, ne-am consolat cu Macbeth. O a treia - la mare: am recurs la Invierea lui Tolstoi, al carei efect l-am consolidat cu Ghilgames, Ghandi si Declaratia de iubire a lui Liiceanu. Ne-am simtit cu mult mai bine.

L-au dat la televizor la o emisiune foarte populara. Ne-am stapanit emotia cu o portie de Caragiale. L-au dat a doua oara cu mare succes: am fi suferit daca nu ne-ar fi ajutat Ananda Coomaraswamy, Cartea lui Iov si Cazul Wagner al lui Nietzsche.

Asa a trecut ceva mai mult timp... Vecinul isi lua case, masini, iahturi, femei. Noi raspundeam cu Balzac, Thomas Mann, Hegel,Berdiaev. Lupta era stransa, dar echilibrata. In sfarsit, intr-o zi l-au aratat cu catuse la maini, umflat de DNA. Am rasfoit atunci fericiti Apocalipsa. Dar peste vreo doua saptamani, vecinul nostru era eliberat si chiar si-a anuntat candidatura pe listele unui partid majoritar. Scarbiti, ne-am uitat in biblioteca. N-am mai vazut nimic. Ne-am uitat pentru a doua oara. Nu ne-a venit sa credem. Pentru a treia oara ne-am uitat cu atentie. Acelasi rezultat: citiseram toate cartile.
Si atunci ne-a cuprins invidia...

Popor roman, nu te-ai saturat sa stai pe locul mortului si sa fii condus de toti tampitii?

Dan Puric

Ion Gavrilă Ogoranu - „Brazii se frâng dar nu se îndoiesc.”

10 mai 2011

 Luptătorul anticomunist Ion Gavrilă Ogoranu, comemorat la Alba-Iulia

Luptătorul anticomunist a fost urmărit timp de trei decenii de securitate. La cinci ani de la moartea eroului anticomunist din Ţara Făgăraşului au fost organizate o serie de manifestări pentru a-i cinsti memoria.

La Sala Unirii din cadrul Muzeului Naţional al Unirii Alba-Iulia a fost organizat un seminar dedicat omagierii luptei şi operei memorialistice şi literare a acestei mari personalităţi lui Ion Gavrilă Ogoranu.

De asemenea, au fost vizionate documentarele despre viaţa lui Ogoranu, „Memorialul Durerii" realizat de Lucia Hossu Longin şi filmul artistic ,,Portretul Luptătorului la Tinereţe", realizat de regizorul Constantin Popescu. 

Ion Gavrilă Ogoranu a luptat  cu arma în mână împotriva comunismului, alături de „Grupul Gavrilă", înfiinţat chiar de el. Aliaţi i-au fost Munţii Făgăraş. Pentru lupta sa a fost condamnat de instanţele comuniste, în lipsă, la zeci de ani închisoare şi de două ori la moarte. Timp de 29 de ani, Securitatea nu a putut să-l captureze.

În 1955, după ce mişcarea de rezistenţă anticomunistă din munţi a fost serios decimată, s-a refugiat într-un sat din judeţul Alba. A stat ascuns în casa văduvei unui fost coleg de liceu, vreme de 21 de ani.

Salvat de la moarte de Nixon

Ogoranu a fost arestat în 1976 şi, deşi era condamnat la moarte, nu a fost executat, pentru că preşedintele american Richard Nixon îi prezentase lui Nicolae Ceauşescu o listă cu români de care SUA se interesau, iar numele lui Ogoranu era prezent acolo. De atunci, Securitatea l-a lăsat în pace.

Grupul de rezistenţă anticomunistă, trădat

În 1948, Ogoranu a reuşit să scape de zece ani de închisoare în penitenciarele comuniste, refugiindu-se în Munţii Făgăraş. Aproape 10 ani, grupul a fost urmărit de Securitatea comunistă.

Divizii întregi de armată au fost puse pe urmele lor. În 1955, în urma unei trădări, tinerii din grupul condus de Ioan Gavrilă au fost prinşi şi condamnaţi. Au fost executaţi în 1957
.” Sursa: http://www.antidotul.ro/

Manifestarea marcheaza implinirea a 5 ani de la moartea luptatorului anticomunist Ion Gavrila Ogoranu, caree a trait in apropiere de Alba Iulia, la Galtiu si cuprinde prezentari biografice de carte si film, dar si marturii orale a celor care l-au cunoscut personal.

La simpozion vor participa elevii Colegiului National „Horea, Closca si Crisan” si studentii de istorie ai universitatii albaiuliene, insotiti de prof. Daniela Cetean si conf. univ. dr. Valer Moga.

Evenimentul este organizat de Consiliul Judetean Alba, Directia Judeteana pentru Cultura Alba, Asociatia Fostilor Detinuti Politici - filiala Alba, Fundatia „Ion Gavrila Ogoranu”, Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia. Departamentul de Istorie, Arheologie si Muzeologie si Muzeul National al Unirii Alba Iulia.” Sursa: http://www.citynews.ro/

Do you think you know Britain?

8 mai 2011

Am văzut pe BookBlog filmulețul asta și m-am gândit că ar fi foarte folositor pentru cei care vor participa anul viitor la concursul "Do you think you know Britain?", organizat de zilele colegiului de catedra de limbă engleză, și pentru toți cei interesați de subiect. Durează doar 5 minute și este foarte interactiv, așa că vă urez vizionare plăcută!

Targul de carte Alba Transilvania

7 mai 2011


România. Altfel.

2 mai 2011

„Eu îmi apăr sărăcia şi nevoile şi neamul.”

Într-o lume în care plăcintele bunicii miros tot mai mult a cuptor cu microunde, cântecele copilăriei noastre ne par ritmuri electronice şi vocea mamei devine treptat Mp4 pe care-l purtăm nelipsit în buzunar, ne pare plictisitor şi repetitiv ceea ce trăim. Suntem fii/fiicele repetiţiei; nu mă exclud, de boala asta sufeream (şi încă mai sufăr câteodată) şi eu, pedalând obsedant într-un prezent continuu. Secretul e ca, din când în când, să ne aşezăm genunchii-n scaune şi să ascultăm.

Cu tăcerea pe buze şi urechile ciulite a emoţie, dupa ce firesc, am întârziat puţin, am păşit în Casa noastră de cultură, parcă pentru prima dată. Trebuie să spun că nu sunt străină de personalitatea lui Dan Puric, ba chiar tânjisem de mult după o întâlnire cu „mărturisitorul”, fapt care s-a întâmplat de mai multe ori în acea zi spre surprinderea mea. Au fost poate singurele dăţi în care cuvintele m-au înselat, părăsindu-mă şi asta mă ambiţiona; trebuia să aflu ce anume din Dan Puric mă făcea să tac.

Primul lucru care m-a uimit, păşind în sală, a fost să remarc faptul că nu doar balurile (după cum credeam eu) pot epuiza locurile. Drept urmare, „întârziatei”, căteva scări din partea dreaptă, scări ce paradoxal, m-au apropiat de ceea ce-mi imaginam eu ca fiind „întâlnirea”. Vreau să subliniez faptul că nu a fost o conferinţă, nu. A fost o mărturisire în cel mai splendid mod cu putinţă; nu doar mărturisirea unui Dan Puric deja consacrat, cât mărturisirea unui popor născut din patimile istoriei. A fost o mărturisire despre România „pe bune”. Pentru prima dată după mult timp, albaiulienii noştri (în frunte cu mine) erau ţintuiţi în scaune nu în faţa unui spectacol politic jenant sau a unei dezbateri agasante, ci pentru prima dată după mulţi ani pentru unii, începeam să simţim româneşte.  Încă o dată, mica mea ţară îmi oferise o lecţie de viaţă, o lecţie pe care am învăţat-o în poate cele mai profunde doua ore trăite până atunci, prin glasul unui apologet creştin, de-un creştinism prin excelenţă, în formele lui native. La Dan Puric, iubirea de neam se afla în cel mai pur stadiu, atât de pur încât ţâşneşte din cuvinte, molipsindu-te. În timp ce-l urmăream, mă gândeam la un exerciţiu învăţat la teatru, care presupune transmiterea sistematica a emoţiei. Dan Puric însă, ne transmite simţire, simţire ce parcă-n mica noastră Alba Iulia devine soclul identităţii naţionale. Am aflat că a mărturisi e în sângele nostru, nu atât de stins sau de ascuns pe cât credeam. Am aflat „cine suntem”, astfel încât o dată păşind afară din sală, această sintagmă nu mai năştea întrebări, ci doar afirmaţii solemne.

Despre Dan Puric s-au scris multe şi sunt ferm convinsă că multă cerneală de acum înainte se va mai scurge pe marginea zenitului din personalitatea sa. Figură pregnantă, de-o compoziţie autentic românească, prin ochiii profunzi ce-ţi amintesc de frumuseţea timpului şi-o chimie şcolit actoricească ce-ţi soarbe atenţia nu cu insistenţă tipică secolului XX, ci prin cugetare, c-un lexic ce epuizează dicţionarul românesc în adâncimea sa, ne va ghida, dacă noi îi permitem, pe drumul devenirii noastre existenţiale, pentru A DEVENI în cel mai profund mod cu putinţă.

Cât despre mine, am ajuns la concluzia că l-aş asculta pe maestru cu tăcerea pe buze fără încetare şi am aflat, în cele din urmă, ce anume din Dan Puric mă face să tac: neamul din el.

Articol scris de Mădălina Nistor

Cavalerii teutoni

22 apr. 2011

Cu ocazia Sărbătorilor Pascale, am decis să vă împărtășesc o lucrare realizată cu ocazia Sesiunii de comunicări ale elevilor a Universității „1 Decembrie 1918” Alba Iulia.

Lucrarea are un caracter istoric, dar și religios, titlul ei fiind Cruciații germani pe pământ Românesc. Tema prezentată este înființarea și activitatea Ordinului Cavalerilor Teutoni, cavalerii Sfintei Fecioare Maria, precum și contribuția acestora în Țara Bârsei, o regiune din zona Brașovului de astăzi.

Textul lucrării poate fi citit integral dând click pe titlul: Cruciații germani pe pământul românesc 

Dacă subiectul vă stârnește interesul, recomand lectura unei lucrări deosebite a lui Henryk Sienkiewicz, Cavalerii Teutoni, unde puteți observa o perspectivă cu totul diferită a autorului asupra vieții acestor cavaleri, precum și discrepanțele dintre semnul sub a cărui protecție luptă, și faptele acestora.

Cărțile care ne-au facut oameni...

18 apr. 2011

Criticul Dan C. Mihăilescu a coordonat un volum în care 19 personalităţi, printre care Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu şi Mircea Cărtărescu, povestesc despre cărţile lor ziditoare. Lucian Boia spune, în volumul editat de Humanitas, cum a ajuns de la muschetari  la Maiorescu şi Hasdeu, iar Horia-Roman Patapievici îşi reaminteşte de maeştrii vârstelor.

De când s-a identificat cu „Omul care aduce cartea",  Dan C. Mihăilescu a fost întrebat, în repetate rân­duri şi în cele mai variate contexte, „care sunt cărţile de căpătâi ale unui om adevărat", ba chiar somat să dea titluri de lecturi formatoare pentru tinerii adolescenţi. Nevoia acestei cărţi a venit imperios din partea celor îngrijoraţi „de calofobia, misofilia şi calibanismul jemanfişist ce caracterizează mare parte din publicul teenager de azi".

„Ce-ar fi, mi-am zis, să adunăm zece, douăzeci de per­sonalităţi culturale din România de azi - fiecare fiind, în domeniul său, o energie benefic-iradiantă, de mult recunoscută public - care să-şi mărturisească  revelaţiile citirii ferme­cător-terapeutice?", şi-a propus criticul, în această toamnă, într-o discuţie cu Gabriel Liiceanu şi Andrei Pleşu.

Într-un timp record,  nu mai puţin de 19 personalităţi (printre care Ana Blandiana, Mircea Cărtărescu, Gabriel Liiceanu, Nicolae Manolescu, Horia-Roman Patapievici, Ioana Pârvulescu, Andrei Pleşu, Victor Rebengiuc, Alex. Ştefănescu sau Ion Vianu), „fiecare repre­zentând o cate­gorie, un tip, un eşantion de seg­ment profesional şi impact public", au răspuns invitaţiei criticului şi a Editurii Humanitas şi astfel s-a copt volumul „Cărţile care ne-au făcut oameni".

De la citit la lectură
Pe lângă poeziile lui Eminescu, Blaga, Emily Dickinson, poemele lui Rilke şi  dramaturgia lui Camil Petrescu, printre titlurile recomandate de poeta Ana Blandiana se numără „Dialogurile" lui Platon, „Epistolele" de Sfântul Pavel, „Idiotul" de Dostoievski sau  „Povestirile crepusculare" de Michel de Ghelderode. Alex.
Ştefănescu este recunoscător că a avut de mic o bibliotecă în casă, istoricul Lucian Boia povesteşte cum a ajuns de la muschetari la Maiorescu şi la Hasdeu, iar Mircea Cărtărescu vorbeşte despre un edificiu al lecturii, care se construieşte „depăşind cititul către lectură" - pasul de la zidar la arhitect. Pictorul Ştefan Câlţia vede scrisul ca pe o cale, Mihai Măniuţiu spune că Shakespeare l-a salvat deseori de la disperare, iar Victor Rebengiuc îi pune pe Ţuguilă şi Dox în faţă cu Gogol şi Vargas Llosa.

„Cum învaţă puii de oameni să vâneze"
Filosoful Gabriel Liiceanu, în textul „Cum învaţă puii de oameni să vâneze", reia lista autorilor şi titlurilor dată de Constantin Noica, care nu pretindea discipolilor săi decât să citească în patru luni toată istoria filosofiei de la Augustin la Kant. Gabriel Liiceanu mai face o listă cu recomandări de lectură pentru studenţii la filosofie şi o alta a „cărţilor care, necitite, te-ar putea face să ratezi ceva esenţial din viaţa pe care ai trăit-o", în care include  „Infernul" lui Dante şi „Despre eroi şi morminte" de Sábato.
În vreme ce H.-R. Patapievici scrie despre „maeştrii vârstelor" (Pavese l-a ghidat la 15-16 ani, Malraux între 16 şi 19 ani,  iar Nietzsche între 18 şi 30 de ani), Andrei Pleşu susţine că poţi avea revelaţii decisive toată viaţă în ceea ce priveşte cărţile. „Eram un om matur când am citit Chesterton şi C.S. Lewis şi mă simt profund îndatorat modului lor de a vorbi despre creştinism. Nu trebuie să-ţi fie ruşine că n-ai citit la timp cărţi esenţiale, că nu ai citit «tot» ce trebuie citit. Biografia fiecărui cititor are un grafic unic, irepetabil, cosanguin cu evoluţia sa interioară, cu nevoile şi întrebările proprii, cu ritmuri, limite, întârzieri şi devansări specifice", subliniază Andrei Pleşu.

Recomandările lui Dan C. Mihăilescu
- Biblia şi Shakespeare. Aici e TOTUL!
- Eminescu - poezia, proza, publicistica, omul - şi teatrul lui Caragiale, care compun rotundul Ideei româneşti.
- Romanele lui Dostoievski - „Demonii", „Fraţii Karamazov", „Crimă şi pedeapsă", „Idiotul" - m-au lovit năprasnic şi irevocabil la 17 ani.
- „Cugetările" lui Pascal, împletite cu presocraticii traduşi de Simina Noica. Sufismul, „Patericul", „Vieţile..." lui Diogene Laertios, „Învăţăturile lui Neagoe Basarab".
- Poezia lui Ioan Alexandru, de la „Cum să vă spun" şi „Viaţa deocamdată", la „Imnele bucuriei" şi „Imnele Transilvaniei".
- Cărţile lui Gaston Bachelard despre „imaginaţia materiei" - „Psihanaliza focului", „Aerul şi visele", „Reveriile pământului", „Poetica spaţiului" şi suita compusă din „Sufletul romantic şi visul", de Albert Béguin, „Structurile antropologice ale imaginarului", de Gilbert Durand, „Pietrele preţioase", de Roger Caillois, „Rabelais"-ul lui Mihail Bahtin, „Barocul (Cyrce şi Păunul") lui Jean Rousset, „Literatură şi senzaţie", de Jean-Pierre Richard, „Metamorfozele cercului", de Georges Poulet.
- Marguerite Yourcenar, „Memoriile lui Hadrian", şi Ernst Jünger, „Falezele de marmură", care-mi compun romanul ideal
- „Craii de Curtea-Veche", în literatura română, plus „Ion" şi „Moromeţii".
- Hölderlin, Rilke, Beaudelaire, Rimbaud, Lautréamont, Claudel, Verlaine.
- Cioran. De-a lungul şi de-a latul, de sus până jos. Opera lui este epilogul a toate.”
(Simona Chițan, Ziarul Adevărul)

O discuție mai detaliată despre această carte, poate fi urmărită pe
TVR Cultural, 23 aprilie 2011, ora 12.30.  

Paris-ul în 26 de gigapixeli

14 apr. 2011

„Fotografia Parisului în 26 de gigapixeli, realizată de doi fotografi francezi, permite vizualizarea Orașului Luminilor în cele mai mici detalii. Jurnaliștii publicației franceze “20 minutes” sunt de părere că proiectul lui Frich și Loyer reprezintă cea mai mare fotografie realizată vreodată în lume, potrivit modernism.ro.

              


“Parisul în 26 gigapixeli” reprezintă cel mai important proiect pentru cei doi fotografi francezi care au mai realizat astfel de cadre la ceremonia de învestitură a președintelui american Barack Obama.
Mijloace colosale au fost folosite pentru a se ajunge la un rezultat impresionant. Ei au asamblat 2.346 de fotografii, adica 138 de coloane pe 17 rânduri, luate cu două aparate foto, fixate pe un capăt motorizat.
Pe de alta parte, ei au fost nevoiti chiar sa facă imaginea neclară în anumite zone pentru a evita acuzațiile de atingere adusă vieții private.

Fotografia, gazduită pe o pagină web, este însoțită de o temă muzicală din filmul lui Jean-Pierre Jeunet, “Amelie”, pentru a crea o ambianță tipic pariziană la descoperirea orașului.

Pentru a naviga fabuloasa fotografie, intrați AICI.” Cristina Mihalascu, news.corect.com 

Ce vreau eu să evidențiez în fotografie, sunt informațiile pe care le conține despre cele mai importante obiective turistice ale Paris-ului, precum Catedrala Sacre Coeur, Notre Dame, Turnul Eiffel, Domul Invalizilor ș.a.! 

Catedrala Încoronării versus Catedrala Reîntregirii

Dincolo de substratul acestui articol, oricare ar fi acela, intenția mea este să fac publice niște informații în legătură cu catedrala din Alba, lacaș de cult prin fața căruia, fiecare elev din H.C.C trece în fiecare dimineață în drum spre liceu.

„Unul dintre monumentele cu un destin ciudat este catedrala ortodoxă din Alba Iulia. Este vorba de primul mare lăcaş de cult ortodox ridicat în Transilvania după anul 1918, pentru a servi drept loc de încoronare pentru monarhii României Mari, Regele Ferdinand I cel Loial şi Regina Maria.

Practic, este vorba de un lăcaş de cult cu o arhitectură în stil bizantin, filtrat prin geniul popular românesc. Maniera sa de realizare aminteşte de cea a bisericii domneşti din Târgovişte, vechiul loc de încoronare pentru voievozii valahi.

Catedrala ortodoxă a fost ridicată cu sprijinul Casei Regale a României, în perioada 1921 - 1923. Arhitectul ei este Gheorghe Ştefănescu. Catedrala are un plan de cruce greacă, cu un pridvor deschis. Pictura a fost realizată de Constantin Petrescu. Scopul ridicării acestei catedrala a fost unul simbolic. Ea deservea o destul restrânsă, dar viguroasă comunitate ortodoxă, în condiţiile în care cei mai mulţi dintre locuitorii români ai Albei Iulii erau de religie greco-catolică. Însă Catedrala Încoronării şi-a îndeplinit cu menire scopul simbolic şi scopul religios. În cadrul unei ceremonii măreţe, în 15 octombrie 1922, suveranii României Mari au fost încoronaţi în noul lăcaş de cult. Practic, în toată perioada interbelică, această catedrală a rămas drept un simbol al unităţii românilor, dar şi al regalităţii triumfătoare.


Un simbol confiscat
Din păcate, după instaurarea regimului comunist, această catedrală a devenit şi simbolul samavolniciei. În 1 decembrie 1948, în acest lăcaş de cult, patriarhul roşu, Justinian Marina, instalat de comunişti la cârma Bisericii Ortodoxe Române ca o consecinţă a prieteniei sale cu secretarul general al PCR, dictatorul Gheorghe Gheorghiu-Dej, a patronat un simulacru de unire bisericească. O serie de preoţi greco-catolici, deja excomunicaţi de către episcopii lor, au semnat un act de unire cu Biserica Ortodoxă Română. În 1 decembrie 1948, toţi episcopii greco-catolici erau deja arestaţi. Numele Catedralei Încoronării a fost schimbat în Catedrala Reîntregirii, pentru că vechea denumire a frumosului lăcaş de cult amintea prea mult de Casa Regală şi de Regele Ferdinand I. Acţiunile patrarhului Justinian Marina a fost dezavuate de mulţi ierarhi, preoţi şi mireni ortodocşi. Nu degeaba, marii mitropoliţi ortodocşi Irineu Mihălcescu şi Visarion Puiu au cunoscut vicisitudinile prigoanei comuniste ori ale exilului, iar arhiepiscopul românilor ortodocşi din SUA, Valerian Trifa, a refuzat să recunoască autoritatea acestui patriarh.

Din aceleaşi motive, intelectualii ardeleni, fără deosebire de credinţă religioasă, au început să folosească din nou adevăratul nume al lăcaşului de cult: Catedrala Încoronării. Şi poate că nu ar strica dacă autorităţile bisericeşti ar face un gest de justiţie istorică şi ar oficializa vechiul nume al catedralei. Şi asta pentru că, în inimile românilor, catedrala ortodoxă din Alba Iulia rămâne locul în care încoronarea Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria a desăvârşit Unirea Transilvaniei cu România. Şi, totodată, acest lăcaş de cult rămâne şi simbolul unificării ortodoxiei, prin trecerea sub ascultarea Sfântului Sinod de la Bucureşti, în anul 1918, a eparhiilor românilor ardeleni şi bănăţeni. Iată de ce simbolistica pozitivă a acestei catedrale precumpăneşte asupra conotaţiilor negative din perioada comunistă.” Articol de Claudiu Pădurean, România Liberă

Maestrul Dan Puric va conferenția la Alba Iulia

13 apr. 2011

Maestrul Dan Puric, exemplara constiinta crestina a societatii civile contemporane, cunoscut regizor si actor, autor al volumelor „Cine suntem” si „Omul frumos”, va conferentia sambata, 16 aprilie, la Casa de cultura a sindicatelor din Alba Iulia.

Tema propusa de maestru pentru conferinta duhovniceasca de sambata este: „DESPRE MARTIRI – cu credinta pe moarte calcand”. Seara duhovniceasca este organizata de Arhiepiscopia Ortodoxa de Alba Iulia si Casa de Cultura a Sindicatelor din Alba Iulia si va debuta de la ora 18.00 intrarea fiind libera.
Pe toti cei doritori va invitam cu drag sa participati la acest eveniment de suflet din urcusul Postului Mare.




Sursa: Radio Reintregirea

De ce citim?

9 apr. 2011

„Cărțile sunt felul oamenilor de a avea aripi.” Andrei Pleșu

Găsesc minunat aceast citat de Andrei Pleșu, cu care se încheie emisiunea „50 de minute” din data de 3 Aprilie... Tema emisiunii a fost lectura în general, dar mai ales de ce citim?

Sunt punctate mai multe idei cu privire la această temă, dar cea mai importantă cred eu că e cea a cititului cu rol educativ, a citiului care marchează cititorul și îl îndeamă să urmeze învățăturile preluate din lectura unei cărți. În continuare, se punctează idea cititului orientat în funcție de propriile întrebări ale vieții și cea a cititului care îi formează cititorului un cadru în care să situeze anumite întâmplări din istorie și nu numai.

Mi-au plăcut mult ideile dezbătute în această ediție a emisiunii și vă invit să o urmăriți și voi, iar în același timp mi-ar plăcea să aflu:

 Voi ce părere aveți? Voi de ce citiți?


      


Articol de Mălina Stanciu

Prima bibilotecă virtuală din România

3 apr. 2011

"Cei ce topesc multe lumînări în citirea cărţilor tocesc şi vederea ochilor trupului; dar cei ce n-au căutat niciodată pe slove, măcar că şi-au păzit mai ascuţită vederea ochilor, însă neştiinţa i-a vîrît în întuneric şi în tartarul necunoştinţei."
Dimitrie Cantemir

Unul din cele mai vechi site-uri româneşti, biblior.net îşi propune transpunerea în variantă digitală a conţinutului unei biblioteci fundamentale.
 
In cadrul tuturor secțiunilor site-ului, se pot citi integral mai multe cărți de referință în literatura română, acestea fiind organizate în ordine alfabetică. Totodată, pe pagina principală a bibliotecii se găsesc noutăți cu privire la viața culturală din România, și ultimele cărți adăugate.
 
Lectură plăcută!