Shanghai

21 oct. 2011

       Shanghai este cel mai mare oraş din China şi un centru important comercial în Asia. Oraşul are o populaţie de 13,5 milioane de locuiroti (2.133 loc/km²). Alaturi de Shenyhen şi Guangzhou, este motorul economic al Chinei, "poarta către lume".
        Shanghai nu s-a numit întotdeauna astfel. Până la dianstia Sui, era numit satul Huating. Sub dinastia Tang, a devenit prefectură Huating, înainte de a i se da numele actual sub dianstia Song.
        Dată fiind locaţia sa strategică la vărsarea fluviului Yangzi Jiang, în centrul Chinei, şi vecinătatea cu oraşe cu o bogată tradiţie meşteşugărească (Suzhou, Hangzhou), Shanghai a devenit rapid un important oraş comercial.
        Shanghai este cel mai mare şantier urban de construcţii din lume. O machetă gigant a oraşului este vizibilă într-o clădire specială din Piaţa Poporului. La ora actuală. oraşul se mândreşte deja cu peste 640 zgârie-nori, în timp ce alţi 300 sunt în construcţie, majoritatea în noul cartier Pudong. Din 2007, Shanghai are al doilea zgârie-nori ca înălţime din lume, dupa Taipei 101, şi anume Shanghai World Financial Center cu 492 m.
        Cartierul ultramodern Pudong găzduieşte industrii de vârf (microelectronică şi biotehnologie) alături de numeroase instituţii financiare (de unde şi sumedenia de zgârie-nori). Aici, arhitectura modernă are un stil unic, mai ales la etajele superioare, unde există mai multe restaurante asemănătoare cu nişte farfurii zburătoare.
        Totuşi, trebuie precizat că rata de ocupare a birourilor din oraş este destul de scăzută. Shanghaiul este centrul financiar şi economic al Chinei, deşi a început reforme economice abia în 1992, aproximativ 10 ani după alte oraşe sau provincii chinezeşti.
        Aşadar, Shanghai este un oraş admirabil, cunoscut pentru numeroasele atracţii existenţiale.

                                                                       Articol scris de Ionela Popa

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu