Familia Liiceanu

11 mar. 2011

As vrea sa incep acest articol prin a-l prezenta pe Gabriel Liiceanu, filozof si scriitor roman.

Este absolvent al Facultății de Filozofie (1965) și al Facultății de Limbi Clasice (1973) din București. În 1976 obține doctoratul în filozofie cu teza Tragicul. O fenomenologie a limitei și depășirii. Tânăr cercetător la Institutul de filozofie în anii '70, începe să frecventeze alături de Andrei Pleșu "Școala de la Păltiniș" (stațiune de munte în care filozoful Constantin Noica își desfășura prin seminarii private, împreună cu câțiva discipoli, proiectul cultural de recluziune formativă voluntară în fața realității regimului comunist), ca elev preferat al lui Noica. Volumele Jurnalul de la Păltiniș și Epistolar, mărturii ale acestui parcurs formativ, au în epocă un ecou important în rândul publicului cultivat. În prezent este membru al Societății Române de Fenomenologie și conduce editura Humanitas, proiect cultural formulat în anii Școlii de la Păltiniș. Printre scrierile lui cele mai cunoscute se numara Apel către lichele, București, Ed. Humanitas, 1992 si Scrisori către fiul meu, Ed. Humanitas, 2008.

Pentru a afla mai multe despre ideile dezbatute de acesta, va invit sa urmariti emisiunea "Cincizeci de minute", in fiecare duminica de la ora 18:00 pe TVR 1. In continuare, voi posta emisiunea de duminica trecuta, care are ca si tema Iubirea :



Sotia sa, Aurora Liiceanu, este si ea o figura importanta a culturii romanesti contemporane. O mare doamna si o scriitoare desavarsita, a scris carti precum: La taifas, Rendez-vous cu lumea s.a. abordand in majoritatea dintre ele problema femeii in societatea actuala si nu numai. Recomand urmatorul interviu pentru a o cunoaste mai bine pe Aurora Liiceanu : 

 


Fiul lor, Stefan Liiceanu, nu este o persoana publica in Romania, acesta fiind stabilit in Japonia, unde lucreaza in sectorul bancar. Un fiu demn de parintii sai, educat, serios si ambitios, am fost placut impresionata de acesta dupa ce l-am urmarit in emisiunea "Profesionistii":







"Orice coborâre în infern poate fi suportată, dacă paradisul culturii e cu putinţă." Gabriel Liiceanu

Articol scris de Malina Stanciu

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu