Japonia - "Astazi e o veșnicie. Mâine se pot întâmpla multe." Shogun

20 mar. 2011

Toţi avem planuri pentru viitor şi de cele mai multe ori ne-a fost mai uşor să excludem din lista noastră lucrurile mai greu de realizat decât să luptăm pentru un vis. A fost mai la îndemână o scuză pentru a renunţa, orice obstacol ne-a oprit din drum. Ne-am mulţumit cu mai puţin, atât timp cât am primit totuşi ceva. Eşecurile pe care le-am avut astăzi, mâine vor fi doar regrete iar apoi se va pune praful şi peste ele. Nu ne afectează prea mult deoarece putem oricând să o luam de la capăt, ştim că vom mai avea şanse în viitor. Însă când intervine ceva neprevăzut şi realizăm că am pierdut tot, cum începem din nou, având doar viaţa din noi? Cum ne mai ridicăm când povara durerii ne apasă umerii?

Dacă ar fi să abordăm un subiect intens discutat zilele acestea, dezastrul natural din Japonia şi repercusiunile sale sunt un exemplu care arată cât de repede s-a ajuns la o stare de criză şi ce "uşor" au fost rase de pe faţa pământului oraşe întregi. Statisticile şi bilanţul după o săptămână reflectă intensitatea evenimentelor: cutremur de magnitudine 9, valuri de 10 m, mii de persoane decedate şi mult mai multe dispărute, cel mai mare dezastru suferit de Japonia după cel de-al Doilea Război Mondial.

Insă altceva impresionează mai mult: puterea acestui popor care prin disciplina şi perseverenţa sa a reuşit să renască de fiecare dată, chiar şi când părea aproape imposibil. Aceşti oameni nu au avut nevoie de răspunsuri la întrebările pe care ni le punem noi, pentru ei faptul că trăiesc e de ajuns pentru a continua. Chiar şi acum când 500.000 de oameni trăiesc în adăposturi, nimeni nu clachează, nu se îmbrânceşte pentru a ajunge la o sticlă de apă sau la o pătură mai moale. Supravieţuitori s-au întors la serviciu pentru a reclădi ţara. O astfel de atitudine va reuşi să salveze o naţiune încercată de prea multe ori, însă este momentul să conştientizăm că împărţim aceeaşi Planetă şi că orice gând bun, orice ajutor care pare neînsemnat poate contribui la refacerea unei societăţi care deja face eforturi de redresare. (Se pot face donaţii la http://www.crucearosie.ro/cutremurul-din-japonia.html ). Dezastrul natural produs în Japonia ne arată totodată cât de fragilă este viaţa şi ce uşor se poate schimba cursul acesteia.  

De data aceasta a fost natura... dar de-a lungul istoriei lumea a suferit şi din cauza unor decizii iresponsabile şi a luptei pentru putere şi supremaţie. Cele doua bombe nucleare lansate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial au distrus doua oraşe şi au condamnat la moarte aproximativ 166.000 persoane în Hiroshima şi 80.000 în Nagasaki. Poporul japonez a reuşit să reconstruiască aceste doua oraşe, însă cu un preţ prea scump.

Suntem obligaţi să încurajăm atitudini pacifiste, generoase iar în momente de criză să renunţăm la egoism şi să fim dispuşi să ajutăm alte persoane în felul în care am dori să fim ajutaţi chiar noi înşine.  Dăruind, chiar şi pe un pământ fragil, primăvara aceasta florile de cireş vor înflorii mai frumos.

"Tu însuți ești Tao, Absolutul. Acum fii tu însuți o stâncă împotriva căreia valurile vieții se izbesc în van..." Shogun, James Clavell

Articol scris de Daniela Toma

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu